Atentia... prieten sau dusman?


  Cum ar fi sa privim la televizor, o zi intreaga, aceeasi emisiune, reluata mereu si mereu? Suna infricosator! Insa atunci cand suntem suparati pe ceva sau cineva, avem aceeasi imagine in minte ore intregi. Este ca si cum pe ecranul interior al mintii noastre derulam, mereu, acelasi film, cu foarte mici variatii. Rezultatul este la fel de  infricosator!
  Zi de zi, ne concentram  atentia mai mult pe aspecte negative: certuri, discutii in contradictoriu, mici nemultumiri care contribuie, treptat, la construirea unei stari de spirit negative. Atentia folosita intr-un mod negativ atrage dupa sine rezultate negative si, prin urmare, ne poate determina sa deprindem obiceiuri negative: criticism, pesimism, atitudini fataliste sau sarcastice. Intram, astfel, intr-un cerc vicios din care cu greu putem iesi.
  Modul in care ne gestionam propria noastra atentie ne poate aduce succese sau prejudicii. O incercare de definire a atentiei ar suna astfel: atentia este un proces psihic de concentrare si orientare selectiva a energiei nervoase asupra unor obiecte, fenomene, cu scopul de a creste eficienta activitatii psihice.
Iata cateva dintre calitatile de baza ale atentiei:
1. Este stabila, permite mentinerea unui timp mai lung a orientarii si concentrarii psihonervoase asupra unui fapt sau a unei activitati.
2. Este limitata, ne putem fixa, simultan, pe 5 – 7 elemente.
3. Concentrarea atentiei ne permite mobilizarea eforturilor si intereselor noastre intr-o anumita directie .
4. Este distributiva, ne permite sa realizam, in acelasi timp, mai multe activitati.
5. Este flexibila sau mobila, adica o persoana isi poate muta atentia de la un obiect la altul, intr-un interval scurt de timp.
De aici, desprindem urmatoarele concluzii:
·       Avem o capacitate limitata a atentiei pe care o putem irosi sau, dimpotriva, folosi intr-un mod constructiv.
·       Atentia noastra este captata la maximum de lucrurile pe care le alegem noi insine sa le dam atentie. Atunci cand dam atentie unor aspecte pozitive, se genereaza o stare de productivitate si randament sporit. Cand, dimpotriva, ne concentram atentia asupra unor aspecte negative, se genereaza o stare de spririt negativa, iar randamentul si productivitatea scad vizibil.
·       Cu cat acordam mai multa atentie unui anumit aspect, cu atat ne simtim mai atrasi de acesta. Putem reusi sau nu in ceea ce ne propunem. Atentia folosita  intr-un mod preponderent pozitiv sau negativ, atrage dupa sine rezultate de acelasi fel si contribuie la formarea unor atitudini pozitive sau negative.
·       Atentia ne poate face sa avem incredere in propria noastra persoana, prin rolul important pe care il are in construirea unei stari de spirit pozitive.
Daca intelegem modul in care functioneaza atentia si care sunt elementele ei de baza, putem folosi toate acestea intr-un mod constructiv:
·       Sa ne investim atentia in lucruri pozitive, care ne incarca cu energie pozitiva. Rezultatele actiunilor noastre vor fi de exceptie!
·       Sa invatam sa oprim alunecarea atentiei. Gandurile “negre” sunt semnale importante ca atentia noastra nu este folosita eficient. Sa constientizam acest lucru sis a ne intoarcem la activitatea noastra de baza.
·       Sa ne dezvoltam gandirea pozitiva. Gandurile pozitive sunt arme puternice, care trebuie create, insa. In bagajul fiecaruia dintre noi sunt, din pacate, mai multe ganduri negative decat pozitive: “nu voi reusi” sau “n-am nici o sansa”.
·       Sa ne urmarim propriul comportament. Este interesant de vazut modul in care ne distribuim atentia in fiecare zi. Deseori ne lasam atentia atrasa de lucruri aparent fara importanta, dar care sunt negative in esenta.