Cum pot sa stimulez inteligenta bebelusului meu?


Imi puteti recomanda jocuri, jucarii, activitati pentru stimularea inteligentei unui bebelus de 10 luni? Va multumesc.

C., Brasov

Draga mamica,

In primul rand vreau sa te felicit ca te procupa sa stimulezi inteligenta copilului tau inca de la o varsta atat de frageda, 10 luni. Ai dreptate, inca de la nasterea copilului, parintii trebuie sa se straduiasca sa-i formeze copilului capacitati, priceperi si obisnuinte, insa de regula aceasta preocupare intervine “prea tarziu” si parintii ajung sa se intrebe de ce copilul lor este sub asteptarile lor si cum pot sa-l schimbe…Este trist, dar adevarat!
Tu trebuie sa retii ca din orice joc copilul invata anumite lucruri…si fiecare jucarie formeaza, dezvolta nu numai gandirea, ci si creativitatea. De asemenea, foarte important este sa respecti nivelul de varsta al copilului, adica sa alegi jucariile care sunt recomandate pentru varsta copilului, sa nu existe pericolul sufocarii sau al inghitirii pieselor mici…si sa eviti acele jucarii care ar presupune o violenta “mascata”!…Indiferent ca sunt scumpe sau ieftine, ca sunt de la o anumita firma sau nu…jucariile formeaza si dezvolta nu numai simtul tactil, vizual, auditiv, dar si limbajul copiilor, si implicit inteligenta, orientarea in spatiu si timp. Nu trebuie sa ignori:

  • sa duci copilul sa se joace in cat mai multe locuri (parcuri, natura, in vizita la alti copii);
  • sa-i oferi posibilitatea de a interactiona cu alti copii de varsta lui;
  • sa dansezi impreuna cu copilul in timp ce ascultati muzica;
  • sa-i arati copilului fotografii si sa-i descrii obiectele/fiintele din imagini.
  • sa-i citesti cat mai multe povesti si poezii s.a.m.d.
Si, nu in ultimul rand…stimuleaza-i copilului interesul pentru carte, pentru litere si cifre. De ce spun aceasta? Pentru ca exista carti pentru copii inca de la varsta de 1 luna, confectionate din anumite materiale, sunt si carticele pentru baie…si astfel va invata mult mai usor copilul alfabetul si numeratia. Pentru copii, invatarea prin joaca este naturala si cea mai eficienta cale de a invata.
Alegand jucarii educative pentru copilul tau, citindu-i o poveste frumoasa si plina de invataminte sau oferindu-i bucuria unui joc educativ, copilul va explora si isi va dezvolta aptitudinile fara a ajunge sa considere insusirea de cunostinte un proces dificil si plictisitor, ci mai degraba o activitate distractiva si plina de recompense. Asadar, ofera jucarii educative si carti copilului tau, joaca-te impreuna cu el si astfel il vei ajuta sa se dezvolte!