De ce musca copilul meu?


De ce baietelul meu in varsta de 1 an si 13 zile musca? Nu stim care este intentia cu care musca. Uneori am impresia ca o face cand ii este drag de cineva, alteori cand este foarte nervos si nu obtine ceva. Ne musca si pe noi parintii lui, nu numai copiii din jurul lui. Ce sa facem?

I., Ploiesti


Draga mamica,

Nu trebuie sa fii ingrijorata, intrucat ai sesizat din timp aceasta problema si din acest motiv -care este meritul tau- se poate rezolva foarte usor. Muscatul nu este intotdeauna intentionat si rareori provoaca leziuni importante sau care sa puna probleme de sanatate. Pentru a intelege mai bine ce-l determina pe copilul tau sa muste si cum poti elimina acest comportament agresiv, te invit sa studiezi cu atentie schema de mai jos.

Motivele pentru care copiii musca sunt in raport cu varsta acestora:

intre 5 si 7 luni
  • De ce musca copiii?... Din cauza unui disconfort de la nivelul gurii sau datorita durerilor provocate de eruptia dintilor. Cel mai frecvent ei ii musca pe cei care ii ingrijesc. Uneorii sugarii isi musca mama in timpul suptului la san.
  • Ce aduce nou aceasta varsta? La aceasta varsta copilul invata sa nu mai muste in functie de reactia persoanei pe care au muscat-o.
intre 15-36 luni
  • De ce musca copiii?... Copii musca atunci cand simt frustrare sau doresc sa-si arate puterea si sa detina controlul asupra celeilalte persoane. De obicei, ii musca pe copiii de aceeasi varsta cu ei si mai rar persoanele care-i ingrijesc.
  • Ce aduce nou aceasta varsta? Copilul invata ca acest comportament nu este dezirabil social, ca produce durere si treptat, inceteaza sa mai muste.
dupa varsta de 3 ani
  • De ce musca copiii?... Copii musca in situatiile in care pierd o lupta si se simt lipsiti de putere sau le este frica si cred ca vor fi raniti de alta persoana.
  • Ce masuri trebuie luate in acest caz? Daca acestia ii musca frecvent pe cei din jur este necesar un consult de specialitate si instituirea unui tratament deoarece muscatul reprezinta un simptom al unei probleme de exprimare a afectiunii sau de control emotional.
Iata si cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa elimini manifestarea acestei forme de agresivitate la copil:
  • Arata-i copilului cu varsta cuprinsa intre 8-14 luni ca muscatul raneste; exagereaza durerea provocata de muscatura copilului si spune-i: "Nu! Noi nu muscam! Ma doare! Tu esti un baietel cuminte si destept!"
  • Ajuta copilul cu varsta cuprinsa intre 15-36 luni, sa-si exprime emotiile, sa comunice cat mai mult, sa relationeze corect cu cei din jur.
  • Invata sa recunosti precoce semnele prevestitoare ale muscatului pentru a opri copilul inainte ca acesta sa muste prin distragerea atentiei si redirectionarea catre alta activitate. Evitati in cadrul familiei...accesele de furie si alte manifestari ale violentei, si aici ma refer nu numai la violenta fizica, ci si la cea psihologica (tipete, insulte, amenintari, critici etc... - vezi articolul ”Despre fata nevazuta a violentei” din „Dosarul lunii”). Comportamentul parintilor trebuie sa reprezinte un model de urmat de catre copil. Rezolvati cu calm frustrarile cotidiene, devenind astfel un exemplu de comportament.
  • In nici un caz… NU musca copilul cu intentia de a-i arata cum se simte cand este agresat!
  • Exagereaza, amplifica durerea provocata de muscatura, pentru a-l face pe copilul tau sa inteleaga ca muscatul nu este un comportament dezirabil social.
  • Nu tine lectii moralizatoare lungi...foloseste un limbaj simplu, clar si ferm.
In concluzie, copiii mici pot musca fara ca acest comportament sa fie semn al frustrarii deoarece acestia nu au inca dezvoltat un limbaj al emotiilor. Rar, muscatul este un simptom al unor probleme de comportament ce necesita consult de specialitate. Atunci cand muscatul produce ranire sau cand persista peste varsta de 3 ani reprezinta un semnal de alarma, deoarece muscatul reprezinta o modalitate de control a unor emotii negative puternice.