De ce refuza sa faca baie?


Am o fetita de aproape doi anisori. De ceva vreme refuza cu desavarsire sa mai intre in cada. Mentionez faptul ca ei ii placea foarte mult sa se balaceasca. Aceasta schimbare a avut loc brusc, practic de pe-o zi pe alta. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac in sensul acesta. Va multumesc anticipat!

G., Bucuresti


Draga mamica,

Sunt mai multe motive posibile pentru care fetita ta de 2 ani refuza sa mai faca baita, motive pe care le voi enumera mai jos…iar din acestea numai tu poti sa-l identifici pe cel care ar fi raspunzator de aceasta situatie:
  • I-ai facut baita mai rar intr-o anumita perioada, cand ori era racita, ori facea vreun tratament si astfel copilul s-a dezobisnuit de baita. In acest caz fetita se va obisnui treptat, insa cu multa blandete si folosind multe jucarii in timpul baitei!
  • I-a intrat sampon, sapun sau chiar apa…in ochi, urechi sau gura, ceea ce a determinat-o sa asocieze baita cu acel eveniment neplacut pentru ea. In acest caz va dura mai mult pana va accepta din nou baita, dar cu rabdare si multa gingasie se va rezolva si acest lucru!
  • I-ai facut odata baie fortat si ea poate asocia fortarea cu baita, ceea ce o determina sa-si doreasca sa “scape” de aceasta rutina, care este echivalenta cu fortarea!
  • Ii faci baita la o ora prea tarzie si fetita ta este obosita, motiv pentru care poate refuza baita. In acest caz este mai simplu: se recomanda sa se faca baita cand copilul ar fi bine-dispus, cand ar avea chef de joaca…s-ar umple cadita cu jucarii si…la atac!
  • A suferit o trauma, s-a speriat de ceva, a socat-o un eveniment neplacut din cadrul familiei…care n-are legatura directa cu baita, dar copilul si-a refulat acea teama sau sperietura in refuzul de a face baita. Acest caz este cel mai dificil intrucat trebuie identificata si rezolvata situatia neplacuta declansatoare prin care a trecut copilul si numai dupa aceea, inconjurat cu multa dragoste si atentie copilul va accepta baita ca inainte.
Este exclus faptul ca fetitei tale i-ar fi frica de apa, deoarece mentionezi faptul ca “ei ii placea foarte mult sa se balaceasca”…or, daca i-ar fi frica de apa, aceasta teama s-ar fi manifestat inca de la inceput.
Asadar, in functie de factorul care a declansat aceasta situatie, vei alege metoda prin care vei stimula copilul sa faca baita cu placere. In orice caz …dragostea si respectul pentru individualitatea fetitei tale trebuie sa insoteasca fiecare gest al tau!