De ce refuza mancarea si arunca totul pe jos?


Buna ziua. Am un baietel de 2 ani care a inceput sa mearga la gradinita acum 3 luni. S-a adaptat admirabil la programul lung 9-18, cu masa si somn. De doua saptamani incepe sa lege cate 2-3-4 cuvinte, dar toate incep cu NU: nu place mie, nu papa aia; nu vreau...etc. A mancat o perioada foarte bine, acum de cand e la gradinita si vrea sa manance singur, refuza foarte multe feluri de mancare: cere doar iaurt si carne, ceapa verde; nu mai vrea supa, paine..doar foarte rar; am incercat sa nu ii dau de mancare, dar se pare ca nu il afecteaza faptul ca nu ii dau altceva in schimb! La gradinita mananca singur supa (asa cum stie si bucatile de carne la felul 2). Cum sa procedez cu el mai ales ca la orice refuz arunca tot ce ii sta in cale, dar privindu-ma in ochi si asteptand parca reactia mea!

Luiza, Cluj-Napoca


Draga Luiza,

Cu cat te vede baietelul tau mai agitata din cauza ca el nu mananca ce doresti tu, cu atat se va incapatana sa faca opusul. Trebuie sa ai rabdare, ca este o perioada trecatoare, dar tu va trebuisa-i explici de ce trebuie sa manance diversificat, sa-l faci sa inteleaga, chiar daca are numai varsta de 2 ani - la nivelul lui de gandire, prin povestiri scurte cu imagini atractive - rolul vitaminelor, mineralelor si proteinelor din fructe, legume, carne s.a.
De asemenea, trebuie sa insisti sa manance diversificat si sanatos atragandu-l prin diferite jocuri, aratandu-i imagini cu fructe, legume etc... Sunt in magazine -sau chiar pe internet- foarte multe materiale prin care i-ai putea atrage interesul. Important este sa faci tot ce-ti sta in putere pentru ca baietelul tau sa aiba o dezvoltare armonioasa. Insa..NU-L FORTA sa manance daca nu vrea! NU-L OBLIGA sa manance ceea ce nu-i place...!
Este adevarat, el te priveste in ochi si asteapta reactia ta.. pentru ca de reactia ta depinde comportamentul lui ulterior. Poti sa-i explici ca nu este frumos cum se comporta, ca reactia lui te supara (si chiar poti exagera aceasta stare de suparare, te poti preface ca plangi, s.a.). De asemenea, ii poti spune ca el este un baietel cuminte de la care astepti un comportament adecvat...si, daca nici acest modalitati nu-l influenteaza... Atunci incearca sa afisezi o atitudine de ignorare, de nepasare...si, treptat baietelul tau isi va schimba cu siguranta comportamentul!