Este bine ca cel mic sa doarma cu noi in pat?


Avem un baietel de 2 ani si 7 luni si de mic a dormit la el in camera. Pana la 1 an dormea toata noaptea, iar dupa un an a inceput sa se trezeasca de 2-3 ori noaptea plangand. Acum de vreo 2 saptamani vrea sa doarma cu noi. Cand vine seara si il duc la culcare la el in pat plange pana adoarme (cu toate ca este foarte obosit), stau cu el, incerc sa-l calmez si pana la urma adoarme. Cred ca nu este o solutie adormitul plangand in fiecare seara, dar...ma depaseste situatia si incerc sa nu cedez in fata lui, pentru ca nu era asa - altadata adormea fara probleme. In sfarsit... dupa ce adoarme se trezeste peste noapte de 2-3 ori plangand si o data, de doua ori, reusim sa-l adormim dar sunt momente cand nu se linisteste si vrea cu noi in pat. Stim ca cedam, dar cand il vezi cum plange si ne arata ca vrea la noi...ni se rupe sufletul... Oare viseaza urat cand plange noaptea? Ce sfat ne dati? Ce sa facem? Cu multumiri.

O.,Brasov


Draga mamica,

Asa cum singura spui „...nu este o solutie adormitul plangand in fiecare seara”. Asa este, ai dreptate!..daca plansul face parte dintr-o perioada de adaptare si este controlat cu grija de tine (adica...sa nu fie cauzat de alte motive, poate il doare ceva cand se trezeste noaptea plangand, poate ii este sete, s.a.), atunci nu este nici o problema.. numai tu cunosti plansul copilului tau si-ti poti da seama singura daca trebuie sa te mentii pe pozitie, sa nu cedezi pentru ca plange doar din „moftul” de a dormi cu voi in pat, repet- aceasta doar daca te asiguri ca plansul lui este doar un „moft”. Trebuie sa ai mare grija sa NU consideri universal valabile sfaturile pe care le citesti in diverse articole, caci se intelege cu usurinta din mesajul tau ca esti foarte documentata, ca citesti mult, ca esti preocupata de educatia copilului tau- ceea ce este admirabil- insa trebuie sa fii atenta sa nu aplici o metoda pe care ai citit-o undeva...si ti se pare tie ca este buna, pentru ca toate aceste articole si lucrari privind educatia copilului au caracterorientativ. Asadar, analizeaza foarte bine tot ceea ce citesti, filtreaza informatiile, „cantareste” bine avantajele si dezavantajele si apoi...adapteaza-le la individualitatea copilului tau, cacifiecare copil este unic!
Imi place ca in final te intrebi :”Oare viseaza urat cand plange noaptea?”...Si, stii de ce?...Pentru ca de fapt tu analizezi mai multe aspecte pe care le-ar putea avea acest plans al copilului, ca nu-l tratezi cu superficialitate! DA, este posibil sa viseze urat si atunci tu trebuie sa-i arati cu multa dragoste si rabdare ca esti alaturi de el (dar in acest caz tu iti dai seama singura dupa plansul baietelului, caci este diferentiat in functie de cauza generatoare, cand viseaza ceva urat, plansul seamana cu o „sperietura”). Daca copilul tau viseaza urat noaptea, atunci trebuie sa elimini si sursele din care imaginatia lui se „alimenteaza” in timpul somnului, surse pe care le intalneste in timpul zilei...desene animate agresive, certuri in familie, programe TV nerecomandate copiilor etc...pentru ca toate acestea pot determina aparitia unui vis urat.
De asemenea, poate fi o perioada trecatoare pentru ca, mai tarziu copilul sa spuna singur ca vrea sa doarma in camera lui...Tu trebuie sa iei decizia pe care o consideri optima in acest caz, pentru ca numai tu stii ce-i mai bine pentru copilul tau !