Este prea mica sa fie crescuta de bunici?


Va trebui sa-mi reiau serviciul mai devreme, iar fetita mea va trebui sa stea cu bunicii, atat acasa, cat si la ei. Mentionez ca bunicii stau la tara. Ma intreb daca alternanta asta o va afecta emotional in vreun fel sau e prea mica pentru astfel de complicatii? Mi-e foarte greu sa ma despart de ea si prefer sa o tin cat mai mult langa mine, dar pentru ca vine vara ma gandesc ca aerul de tara ii va face foarte bine. Este prea mica fetita mea de 1 an si jumatate pentru a fi lasata cu bunicii? Si o alta intrebare...se mai pot corecta la timp eventualele carente educationale? Multumesc.
V., Braila.


Draga mamica,

In primul rand tu trebuie sa ai mare incredere in persoana careia ii incredintezi fetita ta. Este o mare raspundere si trebuie sa „cantaresti” foarte bine atat avantajele, cat si dezavantajele. Intrucat copilul tau va imita si va invata de la bunici foarte multe comportamente si atitudini, trebuie sa fii sigura ca bunicii sunt persoane de incredere si au obiceiuri demne de urmat. La varsta de 1 an si jumatate fetita ta NU este prea mica pentru a fi „crescuta” de bunici, cu conditia ca macar la sfarsitul saptamanii sa fie centrul interesului tau. Ideal ar fi insa sa nu locuiesti separat de copilul tau, sa-ti manifesti zilnic afectiunea fata de el, sa te implici cat mai mult in educatia lui dupa ce termini programul de la serviciu.

Ma mai intrebi daca „se pot corecta la timp eventualele carente educationale...” Raspunsul meu este: da, se pot corecta, dar foarte greu! De ce sustin aceasta? Deoarece fiecare etapa de varsta necesita acumularea unor noi achizitii si odata ce fetita ta ramane in urma cu anumite depinderi, tu vei fi nevoita sa te axezi sa umpli aceste „goluri” si astfel ea va ramane mereu in urma cu celelate achizitii de care ar fi trebuit sa te preocupi in loc sa corectezi carentele educationale. Aici este o problema delicata, pe care va trebui s-o rezolvi cu mult tact...dar te felicit ca-ti ridici aceasta intrebare, intrucat imi dovedeste ca te intereseaza cu adevarat educatia fetitei tale. Exista insa si o solutie: sa indrumi pas cu pas educatia copilului tau, nu numai la sfarsitul saptamanii, ci zilnic...sa-i faci un program pe care bunicii sa-l respecte si sa corectezi cu blandete bunicii cand gresesc, caci a gresi este omenesc, dar sa nu treci cu vederea eventualele comportamente neadecvate...este totusi fetita ta si calitatea educatiei trebuie sa fie pe primul plan! Si, in plus nu uita sa-i arati ca o iubesti, sa-ti propui sa o vezi cat mai des posibil...sa nu se simta „abandonata” de tine!