In ce masura influenteaza desenele animate violente dezvoltarea psihologica a copiilor?

Copiii sunt oglinda părinţilor, aşa cum sunt crescuţi aşa se comportă, ei imită comportamentul părinţilor până la o anumită vârstă. Dar ce se poate întâmpla când părinţii nu au timp suficient pe care să îl petreacă alături de copii? Pe cine imită aceştia? Dar ce se întâmplă dacă micuţii sunt uitaţi în faţa micilor ecrane?

Prin analogie, ei ar trebui să imite ceea ce văd la televizor. În ce măsură influenţează desenele animate violente dezvoltarea psihologică a copiilor  ?
S-au realizat cercetări atât în România cât şi pe plan internaţional, care au demonstrat faptul că copiii petrec mai mult de 4 ore pe zi în faţa televizorului şi îşi adaptează alimentaţia în funcţie de ceea ce văd în reclamele de la televizor, lucru care a condus la o generaţie de copii cu grave probleme de greutate.
Evoluţia desenelor animate a devenit din ce în ce mai îngrijorătoare deoarece s-a trecut brusc de la desenele inocente la desene violente. Dacă acum câţiva ani copiii învăţau din desenele animate cum să se comporte civilizat, să iubească natura şi animalele, acum învăţă să se comporte violent şi să mânânce nesănătos.
De cele mai multe ori, in desenele animate preferate de cei mici, un personaj este lovit, cade sau suferă un accident .
Se discută în prezent despre “hipnoza din desenele animate”, altfel spus despre valoarea hipnotică pe care o au desenele animate asupra copiilor, indusă de focalizarea atenţiei.
  Televizorul face parte din viaţa copiilor încă de la vârsta de 2 ani, influenţându-le atitudinea, limbajul şi comportamentul. Desenele animate îi afectează pe micuţi la nivel subliminal, prin accentuarea tendinţelor agresive şi îi sfătuieşte pe părinţi să nu le interzică vizionarea acestor programe, ci dimpotrivă, să îşi facă timp să vizioneze alături de copii aceste programe şi să le explice ceea ce văd.
Copiii nu se mai joacă cu păpuşi, maşinuţe, ci imită personaje din desene animate, care se lovesc, îşi vorbesc urât si zgomotos sau chiar se elimina unul pe celălalt.
Aparent inofensive şi distractive , multe desene animate difuzate  au o concentrare foarte mare de violenţă care pot avea influenţe negative in dezvoltarea normală a copiilor.
S-a ajuns la concluzia că copiii petrec in medie 3 ore si jumatate pe zi în faţa televizorului urmărind posturile de desene animate.  Ei au început să uite vechile jocuri, imitând personaje si folosind expresii din desenele animate. Violenţa de la la televizor nu îl face neapărat agresiv pe copil, dar îi poate lăsa impresia că un comportament violent este un fenomen normal, ba chiar pozitiv. Părinţii sunt cei în măsură să hotărască la ce se pot uita si la ce nu. Însă faptul că ei nu le interzic copiilor vizionarea acestor posturi , ba dimpotrivă le cumpără jucării asemănătoare cu cele din desene, îi duc la fast food-uri, înlocuiesc sucurile naturale cu Cola şi le aduc dulciurile pe care acesţia le vad in reclamele TV...eu sunt de părere că au au rol decisiv în educaţia copiilor. Nemâncând sanatos copiii sunt afectaţi fizic, suferind de obezitate care îşi lasă amprenta adânc in starea fizică şi psihică, într-un cuvânt în stilul de viaţă al oricărui om, indiferent de vârstă.