Are cresa un impact negativ asupra copilului?


Exista posibilitatea ca in cazul inscrierii la cresa a unui baietel in varsta de 20 luni foarte atasat de mama sa aiba un impact negativ asupra comportamentului acestuia? Paul este foarte atasat de mine neputand sta o perioada indelungata fara a-i fi alaturi. Cum as putea sa il pregatesc pentru asa ceva? L-am dus la locuri de joaca printre copii...ii place, dar cand nu ma mai vede incepe sa planga si ma striga. Mentionez ca oriunde m-as afla..in casa, sau la vecini...el nu se dezlipeste de mine...nu sta singur in camera. Cu bunici sta fara nici o problema si peste noapte. Exista un impact negativ asupra comportamentului unui copil de 20 luni in cazul inscrierii la cresa?

Alina, Sibiu


Draga Alina,

Cresa ii va asigura lui Paul, chiar daca are numai 20 luni, o viata in colectivitate si o buna pregatire pentru ritmul prescolar si scolar, existand multe activitati de stimulare afectiv-cognitiva, bine adaptate varstei copilului. Tot in aceasta institutie, persoanele care au grija de copii- indiferent ca sunt ingrijitoare sau educatoare -sunt de incredere si merita respectul parintilor, iar copiii:
  • invata sa devina sociabili prin interactiunile cu ceilalti copii;
  • se deprind cu tipul de invatare prin descoperire si exploreaza gandirea prin incercare si eroare, achizitii ce sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea personalitatii copilului;
  • prin programul instituit in cadrul cresei copiii inteleg ce este disciplina pozitiva, aceasta fiind o metoda eficienta de educare a caracterului.
Cu toate acestea, cu cat copilul este mai mic, cu atat adaptarea la programul din cresa risca sa fie dificila, iar copiii timizi pot suferi de o lipsa de personalizare a relatiilor, insa toate acestea sunt trecatoare...copilul adaptandu-se intr-un final la noul mediu, care stii bine ca este caracterizat printr-o alta forma de afectivitate, diferita de cea familiala, dar NU este o afectivitate nociva, dimpotriva il va educa pe baietelul tau asa cum trebuie. Evident, va fi foarte greu, atat pentru copil, cat si pentru tine, dar NU este imposibil! Inarmeaza-te cu multa rabdare, calm...si, mai ales...consecventa!
Tu ma intrebi daca „exista posibilitatea ca in cazul inscrierii la cresa a unui baietel in varsta de 20 luni foarte atasat de mama sa aiba un impact negativ asupra comportamentului acestuia”...Raspunsul meu este categoric: NU !...Si nu numai ca aceasta forma de educatie in cadrul cresei NU are impact negativ asupra copiilor „atasati de mama”, dimpotriva ii va ajuta sa faca un pas important in dobandirea autonomiei personale. Iti recomand cu toata increderea sa-l inscrii pe Paul la cresa si sa incerci macar sa vezi cum se adapteaza...evident la inceput va fi foarte greu, va plange dupa tine, va face accese de furie...toate acestea sunt absolut normale si trecatoare, nu trebuie sa te ingrijorezi. Incearca sa rezisti sa-l duci in fiecare zi la cresa macar 2-4 saptamani, timp in care vei observa comportamentul lui si inca ceva...discuta cu viitoarea lui educatoare inainte de a-l inscrie, prezinta-l pe Paul si afla si parerea ei!...Si, in timp ce frecventeaza baietelul tau cresa, tu trebuie sa ai mare incredere in ceea ce spune educatoarea lui Paul despre el si sa urmezi sfaturile pe care ti le da! Si, inca ceva...bucura-te ca exista cresa in orasul tau, caci sunt multe mamici care nu pot inscrie copilul la cresa din motiv ca in orasul lor nu exista decat gradinita in care se primesc copiii cu varsta peste 3 ani !